Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κρίση και οικονομική βία Άρθρο του Δημήτρη Σκούφη

Η δήθεν καταξίωση-εκ μέρους των κυβερνώντων-του μέσου Έλληνα πολίτη και πάλι σε ισότιμο συνομιλητή τους ενόψει της σημερινής κατάστασης της χώρας και του μέλλοντός της, δεν ήταν αρκετή για αυτό και επιστρατεύτηκε η άσκηση σεβάρος του-και σε καθημερινή βάση- μιας ανελέητης οικονομικής βίας.

Οι κυβερνώντες αυτή τη χώρα καμώνονταν εδώ και καιρό πως δεν γνώριζαν-για αυτό και δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα- ότι όλα θα πάνε τόσο στραβά. Και αυτό γιατί και είχαν σκεφθεί και είχαν αποφασίσει να «τα φορτώσουν» όλα στους συνήθεις ύποπτους, στα συνήθη υποζύγια.

Τι και αν οι γενικότερες συνθήκες τους παρακινούσαν στην κατεύθυνση «Αλλάξτε, προτού αναγκαστείτε (…!!!) να Αλλάξετε»

Αντί αυτού άφησαν να «τουςαναγκάσουν» και να «μας αναγκάσουν » «άλλοι».. να «αλλάξουν» και να «αλλάξουμε» και μάλιστα κατά πως ακριβώς βολεύει και εξυπηρετεί εκείνους.

Έχασαν χωρίς αμφιβολία πολυτιμότατο χρόνο οι κυβερνώντες διαβουλευόμενοι με τις ώρες, τις μέρες ,τις βδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια μόνο και μόνο για να βρουν τρόπους να καλλωπίσουν τα αποτελέσματα χρόνιων αδυναμιών και ανεύθυνων πολιτικών στη διακυβέρνηση της χώρας.

Και μια μεγάλη χρονική περίοδος απραξίας δηλαδή αλλά και με το μέλλον της χώρας ύστερα από τόσο καιρό και υπό τις παρούσες συνθήκες να βρίσκεται ακόμη στα χέρια ..κάποιων που αντί να δώσουν ελπίδα εξόδου από τα αδιέξοδα με κατάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις κλπ εξακολουθούν να καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο για το ποιός διαπραγματεύτηκε πιο καλά ,πιο πολύ, πιο έξυπνα κλπ κλπ.

Έτσι τώρα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας- στην ανάγκη της οποίας χρηματοδότησης οδηγηθήκαμε κυρίως εξαιτίας των παραπάνω, συναινέσαμε σε μία σειρά δυσμενέστατων όρων που έθεσαν οι δανειστές μας.

Πολλοί-οι περισσότεροι- από τους όρους αυτούς- άσχετα αν είναι ή δεν είναι οικονομικά, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά κλπ σωστοί-απορρίπτονται από την κοινωνία γιατί από το μεγαλύτερο κομμάτι της δεν αντέχονταικαι απότο υπόλοιπο- το εθισμένο σε νοοτροπίες που το ίδιο το πολιτικό σύστημα καλλιέργησε και εξέθρεψε επί πολλές δεκαετίες– γιατί τέτοιου είδους όρουςδεν είναι συνηθισμένο να τους κάνει αποδεκτούς.

Το γεγονός αυτό είναι για τους κυβερνώντες μας ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ.

Πολύ πρόσφατα είχα επισημαίνει την ανάγκη για το κλείσιμο της κρίσης το ταχύτερο δυνατόν αλλά και πως οιουδήποτε ύψους και είδους μέτρα και αν αποφασίζονταν για την αντιμετώπισή της , όσο επώδυνα και αν ήταν, δεν θα απέφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αν δεν είναι ενσωματωμένα ,αν δεν αποτελούσαν μέρος μιας σειράς άλλων ειδικότερων πολιτικών που θα κατέτειναν σε μια ολοκληρωμένη αναδιοργάνωση της κοινωνικής, οικονομικής και παραγωγικής κλπ ζωής της χώρας, στη βάση ενός καλά μελετημένου σχεδίου για έξοδο τουλάχιστον από τα πολύ βασανιστικά αδιέξοδα.

Οι στόχοι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφορούν καιστη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας ,την παραμονή της δηλ. στο ευρώ και στην ταχύτατη προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος.

Ένα πρώτο και ως εκ τούτου πολύ προσεκτικό βήμα θα πρέπει να αποβλέπει στην σταθεροποίησητης εν γένει υφιστάμενης κατάστασης σε όλα τα επίπεδα.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα πρέπει να στοχεύει στην αναζήτηση και υλοποίηση, χωρίς καμιά απολύτως καθυστέρηση, των πλέον ενδεδειγμένων από τις τρέχουσες συγκυρίες πολιτικών …..ανάκαμψης για να μπορέσει στη συνέχεια να βρεθεί ο και επιζητούμενος μονιμότερος βηματισμός προς μια διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Θα τα καταφέρει άραγε το σημερινό πολιτικό σκηνικό , ένα σκηνικόπου παρά τις πιέσεις των ενισχυμένων -μετά τις τελευταίες εκλογές- άκρων του πολιτικού μας φάσματος,- αντί όπως θα έπρεπε του Κέντρου του- το οποίο φαίνεται διατεθειμένο νακάνει κάποια θετικά βήματα… συνεννόησης ή θα εξακολουθήσει τον έτερο γνωστό του και ύστατο εν προκειμένω για την επιβίωση του- πριν την οριστική του κατάρρευση-δρόμο..ΙΔΩΜΕΝ….

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν δεν υπάρξει χαλάρωση το ταχύτερο δυνατόντης πίεσης που υφίστανται ιδίως οι οικονομικά ασθενέστεροι, ύστερα από τα γνωστά «Μέτρα» και αν τα βάρη δεν κατανεμηθούν εκ νέου και πιο δίκαια πια-όπως και το Σύνταγμα μας ορίζει-σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες , θα υπάρξουν απρόβλεπτες εντάσεις με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όλους μας.

«Η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που την δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς» είχε πει κάποτε ο RobertKennedy.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΦΗΣ
Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Τέως Δήμαρχος Λυρκείας Αργολίδος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους-Μυκηνών
(Δημοτική Ενότητα Λυρκείας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: