Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ποιός θυμάται τον Δήμαρχο Καμπόσο;

www.tanea.gr
από τον Ηλία Κανέλη

Υπάρχουν μερικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής τα οποία προσωπικώς, ζηλεύω. Μπορεί ο κόσμος να καίγεται μπορεί το σύμπαν να καταρρέει αλλά αυτά ζουν και δρουν σαν να κινούνται σε ένα παράλληλο σύμπαν στο σύμπαν της Ελλάδας της ευμάρειας . Στην Ελλάδα που δεν αναρωτιόταν ιδιαίτερα πόθεν, που , πώς, διότι όλα αυτά ήταν λυμένα – με δανεικά .
Ένα τέτοιο πρόσωπο προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι αποκλειστικώς προσωπικό μου είδωλο –τουλάχιστον στο τμήμα της δημοσιότητας που ξεπερνά τα όρια του δήμου του. Οι λίγο πιο τακτικοί αναγνώστες θα τον θυμάστε.

Είναι ο φοβερός και τρομερός δήμαρχος Καμπόσος του Αργους. Τον δήμαρχο Καμπόσο τον θαυμάσαμε ως καλτ μορφή να ανακοινώνει στην ποιοτική ΕΡΤ , από τη Βεργίνα την οποία είχε επισκεφθεί με τους μαθητές των σχολείων της πόλης του, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Αργείος! Διασκεδάσαμε πολύ τότε , μάλλον όμως διασκέδασε και ο ίδιος ο δήμαρχος Καμπόσος. Και συνεχίζει να διασκεδάζει .


Όσο εμείς οι υπόλοιποι ψάχναμε να δούμε τι θα γίνει κατά την πρόσφατη κυβερνητική κρίση , όταν μα πάγωνε το αίμα η πιθανότητα της πολιτικής αστάθειας, εκείνος συνέχιζε το εργώδες εγχείρημά του να αποδείξει την αργείτικη καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και μεθαύριο, στην πόλη του , οργανώνεται υπό την αιγίδα του ημερίδα, στόχος της οποίας είναι «η ανάδειξη των γενεαλογιών των Τημενιδών Μακεδόνων Βασιλέων της Μακεδονίας ως απόδειξη της αμιγούς ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων»!


Για να αποδειχθεί η ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων, θα μιλήσουν οι εξής «ειδικοί»: ένας μηχανολόγος και τοπικός συγγραφέας, ένας λυκειάρχης, επίσης συγγραφέας, ο ίδιος ο δήμαρχος Καμπόσος, γυμναστής στο επάγγελμα, και ο καθηγητής Αστροφυσικής Χρήστος Γουδής, επίσης είδωλό μου και για ένα διάστημα στέλεχος του αείμνηστου ΛΑΟΣ Καραντζαφέρη. Μεγαλεία!
Θα μου πείτε τι τους χρειάζεται τους πραγματικούς ιστορικούς ένας γνήσιος απόγονος των Τημενιδών όπως και ο δήμαρχος Καμπόσος; Άλλωστε, η Ιστορία είναι καλή όταν μπορεί να χρησιμεύσει στα επιχειρήματά μας. Όταν δεν μας συμφέρει…


Υπάρχει, όμως, τμήμα της ιστορίας του Άργους που δεν συμφέρει τον δήμαρχο Καμπόσο. Προφανώς. Το κέντρο της πόλης του, π.χ. είναι ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος. Αλλά ο δήμαρχος Καμπόσος έχει αποφασίσει να τον αναπλάσει. Δημότες τον κατηγορούν για αδιαφάνεια προσθέτοντας ότι τα σχέδια ανάπλασης προϋποθέτουν πολυέξοδα ποταμάκια και υδρορροές, αλλά αγνοούν επιδεικτικά τα ιστορικά κτήρια και την αρχιτεκτονική κληρονομιά μιας πόλης που την πνίγει το κιτς και η αυθαιρεσία. Λίγη από αυτήν την αυθαιρεσία, τόση δα, δικαιούται νομίζω να χρησιμοποιεί ένας γνήσιος απόγονος των αρχαίων Τημενιδών.

Εμείς πρός το παρόν δεν το σχολιάζουμε παρότι δεν αναφέρεται και ο κ. Πολίτης τόσο με την ιδιότητα όσο και την επιστημονική αρμοδιότητά του, έχουμε μείνει άφωνοι από ..υπερηφάνεια και το αφιερώνουμε στους διάφορους βαστάζους που τον έφεραν στο προσκήνιο και στην πλάτη μας , όμως ταυτόχρονα διερωτιώμαστε :
Οι πραγματικοί αρχαιολόγοι, οι φιλόλογοι, και οι αρμόδιοι για τα θέματα αυτά , που είναι ; Ειναι αληθή αυτά που ακούγονται ; Και αν όχι πως είναι δυνατόν να αφήνουν να λέγονται δημόσια τέτοιες αρλούμπες που μας εκθέτουν; Αν πάλι είναι αλήθεια οφείλουν αυτοί να απαντήσουν στους διάφορους Κανέλληδες.
Πρός το παρόν όμως γίναμε και πάλι «πρώτη μούρη σε ευθυμογράφημα».


Και δυστυχώς γελάνε όχι με το όνομα αλλά με τον τόπο ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: