Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Άρθρο του Δημήτρη Σκούφη

Αυτό είχα ισχυριστεί μόλις τον Φεβρουάριο του 2012 με αφορμή τα όσα είχαν λάβει χώρα στο πρώτομετά τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ συνέδριο της ΚΕΔΕ έχοντας τότευπόψη μου μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα αδιέξοδα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, την Δημόσια διοίκηση αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ).

Ωστόσο με αφορμήκαι τη 2ηστην τρέχουσα Δημοτική περίοδο συνάντηση των

ηγεσιών της Α΄βάθμιαςαυτοδιοίκησης κατά την διάρκεια της οποίας αν δεν ¨ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΑΝ..¨, απεμπολήθηκαν για μια ακόμη φορά οι προοπτικές αυτού που τελευταία αποκαλείται¨Δήμος του Μέλλοντος¨θεωρώ και πάλι ενδεδειγμένο να τοποθετήσουμεΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ...- όσο μακρύτερα γίνεται στο μέλλον- την προοπτική επίλυσης ζωτικής αξίαςοικονομικών, κοινωνικών, επαγγελματικών κλπζητημάτων που αντιμετωπίζουμε ως «Δημότες» και ως «πολίτες» αυτής της χώρας, αυτής της Ε.Ε. και αυτού του ..κόσμου.. προκειμένου να αισιοδοξήσουμε.

Και αυτό γιατίενώ και στο ετήσιο αυτό τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ την 30η/5/13 στα Γιάννενα με κεντρικό θέμα «Η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστής στην ανασυγκρότηση της χώρας» όλοι φαντάζομαι και πιο πολύ οι παρόντες σήμερα στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, αναμέναμε να κατατεθούν επί τέλους ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ.. προτάσεις-στο πλαίσιο καιτων συνεπειών της παρατεταμένης καιπολυεπίπεδης κρίσης που βιώνουμε ως χώρα-επίτων εδώ και χρόνια-δήθεν-αδιαπραγμάτευτων θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τη συνταγματική της αυτοτέλεια, την ενίσχυση του κοινωνικού της ρόλου , της προσφοράς της στις τοπικές κοινωνίες, της οικονομικής της επάρκειας, της κατοχύρωσης του πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανασυγκρότηση της χώρας, της διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής κλπ, διαψευστήκαμε .

Ας δούμε όμως πρώτα-πρώταπως ο ΤΥΠΟΣ-τοπικός και πανελλήνιας εμβέλειας-στάθηκε-κατέγραψε-περιέγραψε(ζητώ συγγνώμη για την αντιδεοντολογική-και μόνογια λόγους «οικονομίας» του άρθρου - παράλειψη αναφοράς σε κάθε μέσο ) μια σειράαπόχαρακτηριστικά-κατά την γνώμη μου- συμβάντα,στιγμιότυπα, θέσεις.... κλπ του συνεδρίου των ¨αυτοδιοικητικών¨καιείμαισίγουροςότι θα καταλήξουμε και σε εξειδικευμένα- όσον αφορά το χώρο τηςΤοπικής Αυτοδιοίκησης-αλλά και σε γενικότερα και βεβαίως αντικειμενικότερα,χρήσιμασυμπεράσματα :

¨..Σε κλίμα βαρύ φέτος, με ελάχιστα χαμόγελα, και χωρίς δεσμεύσεις για το μέλλον, το συνέδριο των δημάρχων..¨

¨..Άναψαν για τα καλά τα αίματα και λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια αυτοδιοικητικοί της χώρας, κατά τη συνεδρίαση του Δ. Σ. της ΚΕΔΕ που έγινε στα Γιάννινα το βράδυ της Τετάρτης και λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου...¨

¨..... η συνεδρίαση του ΔΣ δεν έβγαλε ειδήσεις και εάν η ΚΕΔΕ παραμείνει στην ίδια γραμμή θα οδηγηθεί σε ένα ακόμη συνέδριο χωρίς ουσία και θα αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων...¨.

¨...Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το νέο σύστημα κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), δηλαδή η χρηματοδότηση των δήμων με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011, που αποτελεί και κύριο θέμα του επερχόμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ ...¨

¨.... όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κ. Ασκούνης, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, η τελική απόφαση για τη νέα κατανομή των ΚΑΠ θα ληφθεί..... σε ξεχωριστή ημερίδα ή συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια. Στο συνέδριο των Ιωαννίνων θα συζητηθεί, κυρίως, το θέμα της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων...¨.

¨...για το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, κριτήρια κατανομής είναι το ελάχιστο κόστος (που δεν καλύπτεται από τη νέα χρηματοδότηση), η γεωμορφολογία (πληθυσμός, έκταση, νησιωτικότητα, ορεινότητα) και τα διοικητικά δεδομένα (παροχή διοικητικής υποστήριξης, αριθμός δημοτικών ενοτήτων, αριθμός οικισμών).Από τα σενάρια που επεξεργάστηκε η ΕΕΤΑ συμπέρανε ότι ο πληθυσμός θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο. Άρα, δήμοι με αύξηση του πληθυσμού τους θα έχουν μία αύξηση των επιχορηγήσεων, που, όμως, δεν θα είναι ανάλογη της αύξησης του πληθυσμού..¨

¨... κάποιοι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με τη νέα κατανομή (που θα είναι κατά 40% μειωμένη συγκριτικά με τη σημερινή, για όλους τους δήμους της χώρας).

¨... οι μητροπολιτικοί δήμοι(*σ.σ .με μητροπολιτικές λειτουργίες θεωρούνται οι δήμοι της Αττικής, πλην της Δυτικής Αττικής και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης) εμφανίζουν επί σειρά ετών αύξηση των πόρων που λαμβάνουν, χωρίς να βαρύνονται από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών τους, ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάζεται μείωση του πληθυσμού τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αστικοί δήμοι έχουν το πλεονέκτημα του μεγάλου πληθυσμού συγκριτικά με τους άλλους δήμους..¨

¨...Η ενδιάμεση έκθεση της ΕΕΤΑΑ σκιαγραφεί ανισορροπίες (σ.σ. ως προς την κατανομή των ΚΑΠ) ¨...σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση..¨

¨...Διαπιστώνεται για παράδειγμα μητροπολιτικοί δήμοι* με ίδιο πληθυσμό (30.000 - 60.000 κάτοικοι) να έχουν ο ένας 2,9 υπαλλήλους ανά 1.000 κατοίκους και ο άλλος 9 υπαλλήλους. Ηπειρωτικοί δήμοι με ίδιο πληθυσμό (10.000- 30.000 κατοίκους) να έχουν ο ένας 0,7 και ο άλλος 10,8 υπαλλήλους ανά 1.000 κατοίκους. Επίσης, μεταξύ νησιωτικών δήμων με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους, άλλος δήμος έχει 3,5 και άλλος 19,9 υπαλλήλους ανά 1.000 κατοίκους. Μερικές φορές οι διαφορές είναι εύλογες (π.χ. μεταξύ τουριστικών και μη τουριστικών νησιών), αλλά σε άλλες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα σπατάλης πόρων για ψηφοθηρικούς λόγους....¨,

¨... Όπως επισημάνθηκε, η ΚΕΔΕ θα πρέπει με κάθε τρόπο να βρει μόνη της τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις, διαφορετικά θα επιβληθούν άνωθεν μέτρα…¨.

¨.. Η πρώτη συζήτηση στα πηγαδάκια είναι οι... εκλογές...¨

¨...Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή του συνεδρίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφτασε. Είναι δύο το μεσημέρι και ο υπουργός Εσωτερικών έχει ανέβει στο βήμα. Πάνω από 300 δήμαρχοι και δεκάδες ακόμα αυτοδιοικητικοί στριμωγμένοι στην αίθουσα περιμένουν τι θα πει για να ηρεμήσει τα πνεύματα. «Να βγάλει έστω έναν λαγό από το καπέλο του..¨»

“Είναι ανεπίτρεπτο (σ.σ. ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο ο υπουργός Εσωτερικών σχετικά τόσο με το ΕΣΠΑ όσο και με κονδύλια που έχουν εκταμιευθεί για την αποπληρωμή οφειλών των Δήμων, αλλά μένουν στα αζήτητα) να υπάρχουν δεκάδες Δήμαρχοι που μπορούν σήμερα να εκταμιεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να μην το κάνουν. Είναι έγκλημα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας... .. κάνω έκκληση, να κινητοποιήσετε τις οικονομικές σας υπηρεσίες. Είμαστε στη διάθεσή σας για ότι βοήθεια χρειαστείτε. Δεν είναι δυνατόν, να έχουμε ένα δισ. έξω από την πόρτα μας, να το έχουν τόση ανάγκη οι τοπικές αγορές και να μην το απορροφούμε¨.

¨..Με την αποχώρηση του υπουργού, αποχώρησε και η πλειονότητα των παρευρισκόμενων. Μάταια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απηύθυνε έκκληση. «Συνάδελφοι καθίστε κάτω, καθίστε κάτω.... μην βγαίνετε έξω, καθίστε και παρακολουθήστε...¨ ¨..Μάταια.. ήταν η ώρα του μεσημεριανού φαγητού και των ζυμώσεων...¨

¨... θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη διαβούλευση όσον αφορά τη βαρύτητα των κριτηρίων. Κι αυτό γιατί, εκτός από τον πληθυσμό, η γεωμορφολογία συνιστά σοβαρότατο παράγοντα σε μία χώρα με σπάνιας ποικιλίας γεωγραφικό ανάγλυφο¨.

¨... οι ηπειρωτικοί δήμοι -που βρίσκονται στην πλέον δεινή θέση από πλευράς χρηματοδότησης- δεν έχουν το πλεονέκτημα του μεγάλου πληθυσμού, αλλά συχνά περιλαμβάνουν στα όριά τους μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις (δασικές, αγροτικές, κτηνοτροφικές) και αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες σε υποδομές λόγω γεωμορφολογίας...¨

¨..ο βαθμός, και ο τρόπος κατά τον οποίο κάθε κριτήριο θα βαρύνει στην τελική αξιολόγηση είναι ένα δύσκολο θέμα, για το οποίο θα πρέπει να λάβει πολιτικές αποφάσεις η ΚΕΔΕ...¨.

¨...Έτοιμοι να δώσουν μάχη τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους νότιους αιρετούς, που απαρτίζουν την ηγεσία της ΚΕΔΕ, δηλώνουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.,...¨

Ο «Καλλικράτης», αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία μια πολύ ενδιαφέρουσα θεσμική μεταρρύθμιση.Οι προσδοκίες όμως για εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας στη χρήση των πόρων,για εξορθολογισμό των τιμολογίων, για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για εξορθολογισμό των δαπανών, για βελτίωση των όρων λειτουργίας κλπ των Δήμων και εν γένει της ευελιξίας τους στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων κλπ κλπ, έχουν ήδη διαψευστεί.

Και τούτο γιατί μεταξύ των άλλων η κεντρική Διοίκηση επιχείρησε να μεταρρυθμίσει διοικητικά, θεσμικά κλπ την ΤΑ- και μάλιστα όχι επιτυχημένα τουλάχιστον στο βαθμό που επέβαλε η συγκυρία και οι ανάγκες- χωρίς να μεταρρυθμιστεί η ίδια.

Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό ότι η ΤΑ προσήλθε για μια ακόμη φορά και στο πρόσφατο αυτό πανελλήνιο συνέδριότης... χωρίς σχεδόν καμιά διάθεση αυτοκριτικής, επανέλαβε τακτικές άλλων καιρών και σε κάθε περίπτωση δεν ξέφυγεαπό μια πεπατημένηπου καταγράφει μεν τα προβλήματα,( ακόμα και στο ψήφισμα υπήρξε δυστοκία) δεν δίνει όμως λύσεις, δεν αποδίδει ευθύνες, δεν κατονομάζει πολιτικές, δεν προτείνει ρήξεις, δεν επιχειρεί ανατροπές.

Καμιά αμφιβολία δεν έχω,στη βάση και όλων των παραπάνω, πως και η επικείμενη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΗ απόφαση για τον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ-ΣΑΤΑ προς τους ΟΤΑ θα είναι μιαέκτακτηαπόφαση, όπως και η συνάντηση των αυτοδιοικητικών που θα την αποφασίσουν- είμαι βέβαιος με συνοπτικές διαδικασίες- όπως και ότι - θα είναι μια συμφωνίααπό τα παλιά....μιασυμφωνία ¨ΚΥΡΙΩΝ!!!!¨ μια συμφωνία με τις απόψεις των δύο και μόνο των δύο αυτών μερών, Κυβέρνησηςδηλαδή καιΔΣ ΚΕΔΕ(όπου στην πλειοψηφία του δεύτερουκαι όχι στην «συντεχνία», την «ελίτ» κλπ όπως κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν την ΚΕΔΕ, σημειώστε ότισυναθροίζονται Δήμαρχοι των μεγαλύτερων σε πληθυσμό-άρα και ψήφους- και κατ επέκταση εκλογικής δύναμης κλπ κλπ αστικών κέντρων της χώρας)

Κυρίαρχο κριτήριοτης απόφασης θα είναι και πάλι- και ως ένα σημείο δικαιολογημένα οπληθυσμός. Κρίσιμης σημασίαςζητούμενο εδώ είναι ποιος ακριβώς πληθυσμός και τι ποσοστό θα αντιπροσωπεύει το κριτήριο αυτό. Εντελώςδευτερεύουσα- αν όχιανύπαρκτη ή αρκούντως νοθευμένη- συμμετοχή θα έχουν υποψιάζομαι μετά βεβαιότητας κάποιαάλλα καιουσιαστικά και επίκαιρα κριτήριαόπως πχ η έκταση, η γεωμορφολογία-ορεινότατα -νησιωτικότητα, το πάσης φύσεως οδικό δίκτυο, η πληθυσμιακή πυκνότητα και η ηλικιακή σύνθεση ,ο αριθμός μαθητών- σχολείων, ο αριθμός τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, άλλαπεριβαντολλογικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά κλπ. ή η επίτευξη πχ συγκεκριμένων-μετρήσιμων οικονομικών και όχι μόνο στόχων, η αποτελεσματικότητα,η σύνδεση κόστους/οφέλους κλπ.όπως και ότι άλλο δεν συμφέρει τους μεγάλους πληθυσμιακά Δήμους

Καμιά ανάληψη ευθύνης-καμιά πρόταση πχ για την με αποτελεσματικότερο τρόπο και σε ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΣΗ διαχείριση –διάθεση κατά περίπτωση των λεγόμενων «κατ ευφημισμό» ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ, το δραστικό περιορισμό της δυνατότητας του εκάστοτε ΥΠ,ΕΣ για τις δήθεν έκτακτες αντί για του ορθότερου «αδιαφανείς» ενισχύσεις κάποιων εκ τωνΔήμων κλπ κλπ.

Μια απόφαση που θα οδηγεί και πάλι- κατά παράβαση του συντάγματος και των νόμων-σε νέους αποκλεισμούς τους¨περιφερειακούς¨ δήμους-την ίδια ακριβώς στιγμήπου η συντριπτική πλειοψηφία των χωριών μαραζώνει , η τοπικότητα έχει εξαφανιστεί, η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση -και όχι μόνο- συρρικνώνεται, και το πιο σημαντικό: Η εσωτερική χωρική συνοχήσε πολλούς από τους σημερινούς Δήμους παραμένει-και θα παραμείνει για πολύ ακόμη- ζωτικής σημασίας..... ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.

Και αυτό εξαιτίας των πολυεπίπεδων-κοινωνικών ,οικονομικών ,αναπτυξιακών κλπδιαφορώνμεταξύ των συνενωθέντωνδήμων που μάλλον θα καθυστερήσουν ανησυχητικά να εξισορροπηθούν , ενόψειιδίως ΤΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΚΩΝ συμπεριφορών-ελέω και του νόμου του Καλλικράτη- των ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΩΝ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ,τουλάχιστον κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο .

Οι εξελίξεις αυτές χωρίς αμφιβολία θα δρομολογήσουν νέες πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις σε απομεμακρυσμένες αλλά και σε εγγύτερες της έδρας του καθενός από τους περιφερειακούς αυτούς δήμους περιοχές και εν τέλει σε ένα νέο κύμα ερήμωσης της υπαίθρου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΦΗΣ

Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Τέως Δήμαρχος Λυρκείας Αργολίδος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους-Μυκηνών (Δημοτική Ενότητα Λυρκείας)
της παράταξης ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΥΓ.Με αφορμή το «μαύρο» στην Δημόσια ΕΡΤ-ενημέρωση ΛΕΜΕ ΟΧΙ,

ΟΧΙ λέμε και στο μαύρο στη Δημόσια Υγεία-περίθαλψη, στη Δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, στις επιχ/σεις Υδροδότησης, στην παραγωγή-διανομή του ηλεκτρικού ,στην κοινωνική ασφάλιση κλπ κλπ-

ΛΕΜΕ ΟΧΙ..( αν μου επιτρέπεις κ.Λ.ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ) στους (δήθεν) σοβαρούς, στους άσχετους, στους (αγκυλωμένους )τεχνοκράτες, στους ξενέρωτους, στους κυριλέ, στην εξάρτηση (την οικονομική και όχι μόνο).

ΛΕΜΕ ΝΑΙ στα.. .μαγκάκια, ΝΑΙ στις μεταρρυθμίσεις, ΝΑΙ στη διόρθωση των συσσωρευμένων λαθών-υμών τε και ημών-που μας έφεραν ως εδώ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ και πάλι να ξαναδημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο ΑΥΡΙΟ –αν το θελήσουμε-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: